„Baruch ata H-m elohejnu melech haolam aszer kidszanu bemicwotaw weciwanu al. Netilat jadaim”.
„Baruch ata H-m elohejnu melech haolam, hamoci lechem min haarec”.
Przed jedzeniem chleba, żydowskie prawo, Halacha, nakazuje obmycie rąk, zwane „nettilat jadaim”. „Błogoslawionyś H-m Jedyny królu wszechświata, który nakazałeś nam umywanie rąk”. Natomiast drugie błogosławieństwo brzmi: „Błogosławionyś Ty, Wiekuisty Boże nasz, który wywiodłeś chleb z ziemi”. Czas pomiędzy rytualnym obmyciem dłoni, a wymówieniem błogosławieństwa nad chlebem jest milczący. Talmud interesująco komentuje tę ciszę.
O „idei” chleba świętego, to znaczy chlebów pokładnych, w judaizmie i w wyznaniach chrześcijańskich opowiadają goście programu, m.in. Hanna Kossowska, która przy okazji, jako podsumowanie programu, mówi kilka słów na temat przepisu pieczenia chałki szabasowej i szczególnego zwyczaju podczas owego pieczenia.